Dronning Margrethes sensommertogt i Randers

Torsdag den 31. august 2023

 

Lidt over klokken 10.00 stævnede Kongeskibet Dannebrog ind i havnen til Randers. Kongeskibet lagde til ved Dronningekajen, hvor Prinsens Musikkorps spillede Kongesangen, "Kong Christian".

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Efter en stor ryg-operation og lang genoptræning tog dronning Margrethe pusten fra alle, ved at genoptage sine togter med Kongeskibet Dannebrog. Hun letter ikke trykket på gaspedalen af den grund og genoptog sensommertogtet med kongeskibet, 29. august - 1. september 2023. I løbet af fire dage besøgte dronningen både Vordingborg, Randers og Fredericia, hvor der var ekstremt meget på programmet fra tidlig morgen til sen aften i alle tre kommuner.
På en lidt grå og fugtig formiddag tog dronning Margrethe den sidste dag i august på officielt besøg i Randers Kommune. Kongeskibet, fra 1935, stævnede ind til Randers Havn, Dronningekajen klokken 10.00. Kort efter ankomsten overraskede fire F-16-fly de fremmødte og dagens kongelige gæst med en overflyvning.
Dronning Margrethe gik fra borde og blev modtaget af Randers Kommunes borgmester og den opstillede modtagelseskomite  på otte personer. Borgmester Torben Hansen bød Majestæten velkommen og udråbte, sammen med de mange fremmødte på kajen, et nifoldigt leve.
Prinsens Musikkorps spillede på havnekajen Kongesangen, "Kong Christian".
 

 

Dronning Margrethe hilste pænt fra Dannebrog til alle de fremmødte, der havde taget plads på havne-kajen i Randers.

 

Inden dronningen ankom havde kommunens folk meget travlt med at få den røde løber lagt ned. Det lykkedes at få den på plads, inden Kongeskibet Dannebrog stævnede ind til Dronningekajen.
 

 

Blomsterdrengen Viktor Rasmussen, elev på Søn-dermarksskolen overrakte dronningen velkomst-buketten.   Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen, gik en tur langs alle borgere, der var mødt op på kajen og hilste pænt på alle de forreste i rækken, inden dagens royale gæst, ombord på Kongeskibet ankom.
 

Randers Kommunes officielle modtagelse af dronningen fandt sted på Det Gamle Rådhus fra 1778. Det Gamle Råd-hus i  Randers er tegnet af bygmester Christian Mørup. Grundet biltrafikken besluttede man i 1930 at flytte Rådhuset. Rådhuset blev hævet op på kraftige jernbjælker, så det kunne trækkes med tov. En granitvinkel i fortovet syd for bygningen markerer husets tidligere placering. Efter en større renovering i 2020-2021 fremstår rådhuset i dag i farve og udtryk, som da det blev opført.
 I byrådssalen på Det Gamle Rådhus i Randers holdte borgmester Torben Hansen den officielle velkomsttale for dronning Margrethe og præsenterede hende, for de øvrige 30 medlemmer af byrådet i Randers Kommune.
Randers Kommunes borgmester overrakte også kommunens gave til H.M. Dronning Margrethe. Gaven er lavet af en prisbelønnet outsider-kunstner, internationalt anerkendt kunstner lokalt fra området. Et helt utroligt og tanke-vækkende værk, skabt af ikke mindst Kenneth Rasmussen. Værket er en keramisk skulptur, der forestiller en af hundene i H.C. Andersens eventyr "Fyrtøjet". Kunstværket til dronningen var en hund med fem ben.
I byrådssalen på Det Gamle Rådhus blev der serveret kransekage og mousserende æble-isvin for dronningen, samt medlemmerne af Randers Byråd og museumsdirektør Lise Jeppesen fra Randers Kunstmuseum.
Kransekagerne var sprøde og bløde petit fours i tre varianter: en med pistacienød, en med mandler og en med pekan- og hasselnød.
Vinen var fra Cold Hand Winery og var en mousserende æbleisvin årgang 2018 fra danske æbler. Vinen havde en smag, som fylder munden med intense æblenoter med velafbalanceret syre og sødme.
 

 

Dronningen blev pænt modtaget af et stort antal randrusianere og mange andre, der stod klar på havneområdet.
Borgmester Torben Hansen (S) tog imod kommu-nens kongelige gæst, Dronning Margrethe på havnekajen i Randers, da Kongeskibet Dannebrog havde lagt til. Dronning Margrethe spadserede med stok hen ad den røde løber, til modtagelsen på kajen.
 

 

Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen, udråbte det obligatoriske nifoldige leve for Maje-stæten, ved hjælp fra de mange fremmødte på havnen.   På Det Gamle Rådhus i Randers fandt den officielle modtagelse og overrækkelse af gaver sted. Råd-huset er fra 1778, tegnet af Bygmester Christian Mørup.

Efter den officielle modtagelse på Det Gamle Rådhus i Randers, stak dronningen af til aktivitetsparken i landsbyen øster Bjerregrav, hvor hun sagde pænt goddag til treårige Svend, der overrakte hende velkomst-buketten.
Landsbyen er kendt for fællesskab, frivillighed og forandringskraft. I aktivitetsparken fik dronning Margrethe et indblik i øster Bjerregravs stærke lokalsamfund og foreningsliv, samt hvordan landsbyen formår at skabe udvikling sammen. I aktivitetsparken oplevede dronningen skaterbaner og mødte byens aktive seniorer, der spillede krolf.
Tilbage igen fra øster Bjerregrav besøgte dronning Margrethe, i gågaden i Randers virksomheden Rhanders  Handsker. Rhanders Hanskefabrik har været et anerkendt brand helt tilbage i 1200-tallet, men blev officielt grundlagt i 1811. I dag fortalte indehaver af fabrikken, Rina Hansen, om virksomhedens historie og fremtidsplaner, samt fremvisningen af de særlige håndværksmæssige produkter.
I Randers centrum var der mulighed for at opleve Blå Blink på østervold. Der kunne man blandt andet opleve det ridende politi, se ambulancer, stigebiler, kraner og møde hjemmeværnet. Man mødte både Beredskab og sikkerhed, Præhospitalet fra Region Midtjylland og Falck.
 

 

 Efter den fine officielle modtagelse på havnekajen gjaldt det dagens program i Randers by og omegn. Dronningens hofdame på vej ned til kongehusets Krone 12.

 

Lidt efter dronning Margrethe var gået tilbage om-bord på Dannebrog kom hun igen tilbage og var klar til dagens strabadser oppe i byen, hvor et stramt program var tilrettelagt for hende.

 

 

Politiet sørgede for, at dagens besøg forløb efter programmet og helt uden problemer.

 

Dronning Margrethe og hofdamen tog af sted fra Dannebrog i Krone 12, mod Det Gamle Rådhus, i Randers centrum, hvor byens officielle modtagelse fandt sted.

Frokosten i Randers fandt sted på Hotel Randers opført 1856, hvor kommunen i dagens anledning var vært. Hotel Randers er et af de ældste hoteller i provinsen. Bestyrelsesformand Anders Thoustrup bød velkommen. Hotellet gen-nemgik i 1927 en omfattende renovering under ledelse af den randrusianske arkitekt J. P. Hjersind, hvor hotellet fik 81 moderne værelser, der alle havde telefon, centralvarme, koldt og varmt vand, samt garderober med automatisk belysning.
Efter frokosten fortsatte dagens program, hvor dronning Margrethe gjorde et besøg på Erhvervsskolen Tradium. Tradium er en af østjyllands allerstørste uddannelsesinstitution for erhvervsuddannelser. Her blev dronningen modtaget af direktør for Tradium Lars Michael Madsen. Dronning Margrethe besøgte både tømrer- og murerfags-afdelingerne på skolen, hvor eleverne fortalte om deres fag og fremviste deres håndværk og projekter.
Så gjaldt det besøget ved Den Blå Bro. Borgmester Torben Hansen fremviste broen, der tidligere var en jernbane-bro, som i dag er en gang- og cykelbro, der forbinder det nordlige og sydlige Randers hen over Gudenåen. Broen er centrum for det rekreative område Justesens Plæne i byen.

 

 

Fra kl. 10.30-14.00 var der Blå Blink på østervold i Randers, hvor man kunne opleve det ridende politi, se ambulancer, stigebiler, kraner og møde hjemmeværnet.

 

Kongehusets Krone 12 kørte dronning Margrethe  rundt i Randers by og omegn. Rundt til dagens fyldige planlagte program.

 

 

Politi på hest var med til at holde ro og orden i Randers by, under dagens royale besøg.

 

Dronningen forlod Det Gamle Rådhus efter den officielle mod-tagelse og var dermed klar til dagens strabadser.

 

 

Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen, ledsagede dronning Margrethe rundt i byen, under dagens fyldige og planlagte program.

 

Randers Kommune var vært for dronningen og særlige indbudte gæster ved en officiel frokost på Hotel Randers, der ligger midt i gågaden.

 

Eftermiddagens sidste program fandt sted i Tronholmparken, hvor dronning Margrethe blev kørt rundt i en stor golfvogn med stop ved de mange stande, der var stillet op. Dronningen mødte energiske parkourudøvere ved landets eneste industri-parkour-anlæg.
Majestæten fik også indtryk af tre eksempler på fremtidens erhverv, Cold Hand Winery, Dansk Affaldsminimering og MV Plast og dronningen hørte om byudviklingsprojektet Flodbyen Randers.
Kim Dalsgaard, ejer af Dansk Affaldsminimering, formidlede, hvordan husholdningsplast kan genskabes til råmateri-ale med forskellige egenskaber. Michael Velling, administrerende direktør i MV Plast, formidlede, hvilke produkter der kan skabes af den råvare og sidst Jens Skovgaard, direktør i Cold Hand Winery, formidlede en idé, der opstod ud af et uheld i en kummefryser og blev til internationalt prisvindende vine på danske frugter og bær.
Sidst på eftermiddagen spillede Prinsens Musikkorps på musikpodiet i Tronholmparken. I anledningen af dronning Margrethes besøg var Prinsens Musikkorps forbi ældrecentret Bakkegården i Randers og ældrecenter Kildevang i Langå, så nogle af de borgere, der ikke havde mulighed for at opleve Majestæten, fik alligevel mulighed for at kunne være med.

Eftermiddagens sidste program fandt sted i Tronholm Parken, som er et stort, bynært, grønt område med blandt andet et industri-parkouranlæg og opholdsrum lige ned til havne-bassinet midt i Randers.
 
 

 

Dronning Margrethe mødte tre forskellige repræ-sentanter, i Tronholmparken, for fremtidens erhverv og mere bæredygtig tilgang: Dandk Affaldsmini-mering, MV Plast og Cold Hand Winery.

 

Dronningen med ledsagere blev i en stor golfvogn kørt rundt i Tronholmparken, hvor hun blev frem-vist de mange  aktiviteter i de grønne områder.

 

 

Golfvognen gjorde stop flere steder i parken, hvor-efter dronningen spadserede hen til forlystelserne og overværede aktiviteterne.

 

I Tronholmparken, i Randers, mødte dronningen  energiske parkourudøvere ved landets eneste indu-stri-parkour-anlæg.

 

 

Sidst på eftermiddagen var de i tipien i færd med at gøre klar til dagens kongelige besøg, Dronning Margrethe. En siddeplads til Majestæten måtte der til.

 

Kim Dalsgaard, ejer af Dansk Affaldsminimering, formidlede, hvordan husholdningsplast kan gen-skabes til råmateriale med forskellige egenskaber.

Sidst på eftermiddagen var der fuld program med mange aktiviteter ved Dronningekajen. Randers Ungdomsskole holdte lounge med musik og god stemning helt frem til kl. 18.30. Tidligere på eftermiddagen har der været rodyst i travaljer med Randers Roklub og mandskab fra Kongeskibet.
Om aftenen var dronning Margrethe vært ved en reception, kl.19.30, for særlige indbudte gæster på Kongeskibet Dannebrog i Randers Havn.
En festlig dag i Randers sluttede af med et festligt fyrværkeri fra havnen. Omkring klokken 22.00 takkede Randers by  dronningen for besøget, hvor Dannebrog afsejlede Randers.
Det cirka 80 meterlange kongeskib fungerer under sommertogterne som Majestætens residens. Sidste gang et sommertogt med Kongeskibet Dannebrog gik til Randers Kommune var den 14. september 2010.
 

Dronning Margrethe har forladt golfvognen og spadserer nu ind i tipien, hvor emnet  affaldsmini-mering fandt sted. Fra den grønne park, Tronholmparken, kunne man se over Gudenåen, Randers Havn, hvor Kongeskibet Dannebrog havde lagt sig ind til Dronningekajen. Affaldsminimering var emnet for dronning Margrethe i Tronholm-parken under eftermiddagens roy-ale besøg i Randers.

 

 

Dronning Margrethe blev også præsenteret for  byudviklingspro- jektet  Flodbyen Randers.

 

Kongeskibet Dannebrog forlod omkring klokken 22.00 Randers Havn igen, efter dronningens offici-elle  besøg i byen.

 

 14. januar 2022:  Dronningens 50-års Regeringsjubilæum
 29. september 2019:  Dronningen åbnede M3 Cityringen
 16. juli 2019:  Dronningen tager residens på Gråsten Slot
 3. september 2018:  Sommertogt i Silkeborg Kommune
Dronningen

Skive
Havn
125 år
1994

Åbning af
Storebælt
1998

Roskilde
1000 år
1998
 

Rundetaarn
5. september
1998

Nykøbing Mors
700 år 1999

Hanstholm
30. juni
2002

Vejle
675 år
september
2002
 

Københavns
Metro
2002

Sommertogt
Vestjylland
september
2006

Skive
14. september
2007

Juelsminde
Hedensted
6. juni 2008

Kommunerne
Ikast-Brande
& Herning
4. juni 2009

 
Lemvig
6. september
2009

40-års
Regerings-
jubilæum 2012
14. - 15. januar

Indvielse i
Viborg
Domkirke
2. sept. 2012

Næstved
4. september
2012

Herning
Købstads
jubilæum
1. april 2013

Ringkøbing
2. september
2014

Nykøbing
på Mors
4. september
2014

Vejle
2. september
2015

Sommertogt
Varde Kommune
3. og 4. juni
2016

Prins Henriks
skulptur til
Ringkøbing
8. maj 2017

15. & 20.
februar 2018
Prinsens bisæt-
telse/sidste rejse