Dronningen på sommer-
togt i Varde Kommune
3. og 4. juni 2016

 

Dronningens eftermiddagsprogram gjaldt Tambours Have fra 1939. Dronning Margrethe trådte ud på broen over søen i Langhaven.
Efter Tambours død i 1978 blev haven overdraget til den daværende Helle Kommune, nu Varde Kommune, som i dag ejer, vedligeholder og driver haven som besøgshave.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Året 2016 drog Hendes Majestæt Dronningen alene ud på sommertogtet med Kongeskibet Dannebrog, da hendes gemal, prins Henrik, ved årets begyndelse havde trukket sig tilbage, gået på pension. Samtidig havde prins Henrik valgt at degradere sin titel fra prinsgemal til prins.
Fredag den 3. og lørdag den 4. juni gjaldt det så Varde Kommune. Kongeskibet havde stævnet ind i Kolding Havn, hvorfra sommertogtet startede op. Præcis klokken 10.00 kørte kongehusets Krone 1 med dronningen op foran Varde Rådhus, hvor byens officielle modtagelse fandt sted. Statsforvaltningsdirektør stiftamtsmand, Helle Haxgart tog imod dronningen og udråbte sammen med de fremmødte, foran rådhuset et nifoldigt leve. Udenfor det nye rådhus var der opstillet faneborg med alle kommunens foreninger, der hilste pænt med fanen på Majestæten.

 

10-årige blomsterpige Elena Brandsborg Baun og 10-årige blomsterdreng Hassan Abou Rdenineh overrakte dronningen en velkomstbuket.

 

Statsforvaltningsdirektør stiftamtsmand, Helle Haxgart udråbte et nifoldigt leve for dronningen, inden Varde Kommunes borgmester Erik Buhl tog over.

Indenfor i byrådssalen tog borgmester Erik Buhl over og holdte velkomsttalen, hvorefter han overrakte dronningen byens gave. Gaven var en efterligning af den velbevarede dragtnål, formet som en drage, der blev fundet under udgravningerne på den gamle Sct. Jacobi Skole i 2008. Dragtnålen til dronningen var udført i sølv af guldsmed Jon Aagaard-Kragh, Hjerting, 2016.
Borgmesteren præsenterede samtlige byrådsmedlemmer og den lokale kunstner Hans Tyrrestrup for Dronningen.
På endevæggen modsat borgmesterens plads i byrådssalen hang kunstværket "Sonate for sol" af Hans Tyrrestrup, der som led i programmet præsenterede  dronningen for maleriet.
Adskillige borgere i Varde havde taget opstilling i gaderne, for at få et glimt af dronning Margrethe, da
hele Gardehusarregimentets hesteeskadron eskorterede Majestæten og borgmesterparret, Erik Buhl og Lone fra Rådhuset, ned til Sct. Jacobi Skole.

 

I byrådssalens midte, på Varde Rådhus, tog dronning Margrethe sin plads.

Varde Kommunes borgmester Erik Buhl bød dronning Margrethe officielt velkommen og over-rakte hende kommunens gave.

 

 

Efter det officielle program i byrådssalen blev dronningen præsenteret for byrådet. Dronning Margrethe hilste på samtlige byrådsmedlemmer.

 

Borgmester Erik Buhl overrakte dronningen en dragtnål af sølv, hvor motivet var en drage.

Karet turen gik ad Isbjerg Møllevej, Vestre Landevej, Nørrebrogade, Spigerborggade, Smedegade, Vestergade, over Torvet forbi det gamle Rådhus, videre ad Vestervold og Pramstedvej med stop på Jacobi Skole. På skolen var eleverne i gang med at pakke æsker, fyldt med doneret slik, bøger, film og andre lækkerier. Projektet hed "Hilsen Hjemmefra". Det var hilsner til Danmarks udsendte på mission ude i verden. Dronningen gav en hånd med i pakkeriet, hvor hun, som en overraskelse lagde en smuk kongelig kuglepen med det kongelige monogram i nogle af æskerne. En fem-seks soldater på mission, et sted i verden, ville få sig noget af en overraskelse.
Efter opholdet på Sct. Jacobi Skole var Gardehusarregimentets hesteeskadron atter klar med den kongelige karet.
Karet turen fortsatte ad Pramstedvej, Slotsgade, Torvegade, Storegade, Enghavevej, forbi Varde Miniby, med stop på Arnbjergalle, foran Hotel Arnbjerg, hvor kommunens officielle frokost fandt sted.
Inden frokosten hilste dronningen lige på to minimurere, der står bag Varde Miniby, og en gruppe skuespillere fra landets største amatørteaterforening, 7-kanten, der med sine 450 medlemmer, hvert år opfører det årlige sommerspil på friluftsscenen i Arnbjergparken. Det årlige sommerspil i Varde ses af op mod 30.000 mennesker.
På Hotel Arnbjerg blev der budt på en tre retters menu med overskrifterne, Havet & Skoven, Engen & Marken, samt Gården og Klitterne.

Hele Gardehusarregimentets hesteeskadron sørgede for den festlige modtagelse af dronningen i Varde midtby, da borg-mester Erik Buhl og han hustru Lone ledsagede hende i den kongelige karet.

 

 

 

Hendes Majestæt Dronningen steg ud af kareten, spadserede op ad trappen, op til Varde Kommunes officielle frokost.

 

Den kongelige kortege, karet, et firspand med 2 forrider,  kørte op foran Hotel Arnbjerg.

 

Dronningen takkede staldmeste-ren for turen i kareten, inden hun spadserede op til frokosten med de 80 særlige indbudte gæster.

I det fantastiske sommervejr fortsatte dronningen, efter frokosten, sit stramme program, hvor det gjaldt et besøg i Tambours Have. Skræddermester Gerhard Tambour købte i 1939 et stykke natur ved Karlsgårde sø. I første omgang var der tale om en køkken- og frugthave på omkring 1500 kvadratmeter. Senere blev køkkenhaven og frugttræerne udskiftet og erstattet af en græsplæne, blomster og træer. Gennem årene købte Tambour yderligere jordstykker og udvidede parken løbende.
Haven er opdelt i fem forskellige haver: Lillehaven, Langhaven, Storhaven, Japanhaven og Medicinhaven. Medicin-haven er netop lige blevet omlagt, så der i mange år frem stadig vil være en medicinhave med respekt for stedets ånd.
Dronningen gjorde stop i Medicinhaven og blev fremlagt projektet.
Formand for Tambours Haves Venner, Poul Verner Christensen og Landskabsarkitekt Henrik Nonnegård ledsagede dronningen rundt i den, pragtfulde, smukke, botasniske oase i Vestjylland, hvor Musik og Billedskolen bidrog med sang og rene toner, der skabte rammen om en folkelig og fornøjelig havefest med 300 inviterede gæster. Haven ejes og vedligeholdes i dag af Varde Kommune.
Haven er en besøgshave og har åbent 1. maj til 30. september, alle ugens dag fra kl. 10 - 17. Entre: 40.00 kr.

 

Dronning Margrethe nød Vestjyllands herligheder i det fantastiske sommervejr, da hun trådte ind i Tambours Have.

 

Formand for Tambours Haves Venner, Poul Verner Christensen, guidede den varme fredag eftermiddag dronningen rundt i den fantastiske haven.

Sidst på den første besøgsdag i Varde Kommune så dronningen møbelfremstillingen hos Kvist Industries, der blandt andet fremstiller designmøbler tegnet af Børge Mogensen, Poul Volther, Piet Hein og Arne Jacobsen.
Virksomheden har produceret møbler siden 1967 og har i dag over 500 medarbejder på verdensplan, men hovedkontoret ligger dog stadig i Årre.
Udover de mange klassikere producere virksomheden også designs fra en lang række nye talenter, som Kasper Salto, Tom Stepp, Thomas Bentsen og Hee Welling.
Aktuelt arbejdes der med relancering og nyudvikling af de højaktuelle FDB møbler.
Medejer og økonomisk direktør af Kvist Industries, viste dronningen rundt på fabrikken.
Ved fredagens sidste besøg på virksomheden i Årre, havde dronningen et ekstra ønske. Hun ville gerne hilse på de mange lokale, der var mødt op for at hylde hende. Til stor jubel for folket skridtede majestæten ned langs afspærringen, så alle fik mulighed for at hilse på hende. Så det kunne nok være, at mobilerne blevet hevet op af lommerne.

 

Michael Kvist, medejer og økono-misk direktør af Kvist Industries i Årre, ventede på dronningen sammen med en af eleverne fra Årre Skole, 8-årrige blomsterpige, Eva Lyager Christensen.

 

Michael Kvist tog stolt imod dronningen foran virksomheden og guidede hende rundt på fabrikken.

 

 

Dronning Margrethe fik en fyldig rundvisning i produktionshallerne på virksomheden i Årre.
Til næste år, 2017, kan møbelfabrikken i Årre, Kvist Industries, fejre sit 50 års jubilæum.

 

Dronningen måtte overskride tidsplanen, da hun havde et ekstra ønske, inden hun forlod møbel-virksomheden. Hun ville gerne hilse på de mange lokale, der var mødt op foran fabrikken.

Tidsplanen blev overskredet med seks - syv minutter. Regenten smilede og gav sig god tid, selvom hun "hjemme" på Kongeskibet Dannebrog, der lå på Nordkajen i Kolding, havde budt kommunens værtsfolk til reception klokken 19.00.
Traditionen tro inviterer dronning Margrethe altid udvalgte personer fra værtsbyen ombord på Kongeskibet. Foruden borgmester Erik Buhl og fru Lone deltog blandt andre byrådsmedlemmerne og direktionen fra Varde Kommune med ledsagere.

Lørdag den 4. juni 2016:  Det royale sommertogt i Varde Kommune