DOKUMENTATIONSCENTRET
INDVIELSEN
30. juni 2002

 

Det første spadestik til dokumentationscentret, det 15 millioner kroners dyre projekt, blev taget første marts 2000.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Sidste programpunkt ved regentparrets omfattende besøg i Hanstholm var den officielle åbning af Museumscenter Hanstholms Dokumentationscenter. Den officielle åbning af centret var hovedårsagen til regentparrets besøg i Hanstholm, idet Hendes Majestæt Dronning Margrethe allerede i maj måned sidste år, blev inviteret til at forestå ceremonien. Dronningen sagde ja tak til at forestå indvielsen der fandt sted søndag den 30. juni 2002.

                

Formanden for Dokumentationscentrets bestyrelse, skoleinspektør Jørgen Lumbye fulgte dronningen og prinsen hen til stolene, hvorfra den officielle indvielse fandt sted. Jørgen Lumbye talte inden dronningen klippede snoren, beskrev ideerne bag centret og de besværligheder, der havde været undervejs med projektet.

                

Amtsborgmester i Viborg Amt Bent Hansen fik ordet efter formanden. Han kom ind på vigtigheden af Viborg Amts centre i Thy, betydningen af et nyt attraktivt tilbud til egnens mange turister. Dronning Margrethe gik hen til den kongeblå pude, tog saksen, erklærede Dokumentationscentret for åbent og klippede snoren.

Rundvisningen for regentparret i dokumentationscentret og bunkeren var ikke planlagt som en guidede tur med store historiske forklaringer, men en fremvisning hvor indvielsen med den røde snor vil være i højsædet.
Jørgen Lumbye, formand for bestyrelsen i den selvejende institution Museums Center Hanstholm fremviste sammen med museumskonsulent Jens Andersen den historiske tyske bunker fra anden verdenskrig for dronning Margrethe og prins Henrik. Rundvisningen blev holdt i en afslappet og uformel atmosfære, som var det en almindelig dag for almindelige turister.

Den officielle indvielse er forbi, dronningen har erklæret dokumentationscentret og bunkeren for åbent.

               

Rundvisningen foregik i en afslappet og uformel atmosfære. Museumskonsulent Jens Andersen og formand Jørgen Lumbye viste udstillingsbygningen og den gamle museumsbunker frem for regentparret.

                

Formanden for centrets bestyrelse Jørgen Lumbye gav regentparret en beskrivelse af en granat udstillet nede i bunkeren. Dronningen og prinsen lyttede med interesse til formandens fortælling om fæstningsværkets historie.

            

Sidste punkt på dagsordenen, Hanstholms royale besøg er forbi. Det blev afsluttet her ved den tyske bunker fra anden verdenskrig. De kongelige gæster blev i en sort Daimler kørt ned på havnen, tilbage til Dannebrog.

Dagens royale og officielle besøg blev afsluttet efter indvielsen og fremvisningen af dokumentationscentret og museumsbunkeren. Dronning Margrethe og prins Henrik takkede af og blev med politieskorte kørt tilbage til havnen, ned til Kongeskibet Dannebrog.
Om aftenen klokken halv otte holdt regentparret reception på Dannebrog for indbudte gæster.
Efter et tolv timers langt besøg i Hanstholm, søndag den 30. juni 2002, skulle Dannebrog efter planen klokken ti om aftenen afsejle Hanstholm Havn. Regentparret kom ud på dækket og vinkede til folk på kajen.
Der blev kun vinket godnat, vejrudsigten varslede endnu en nat på høj sø. Kongeskibet Dannebrog blev i havnen, regentparret overnattede og afsejlede først Hanstholm Havn klokken fire, tidligt mandag morgen.

Dronningen

Skive
Havn
125 år
1994

Åbning af
Storebælt
1998

Roskilde
1000 år
1998
 

Rundetaarn
5. september
1998

Nykøbing Mors
700 år 1999

Vejle
675 år
september
2002
 

Københavns
Metro
2002

Sommertogt
Vestjylland
september
2006

Skive
14. september
2007

Juelsminde
Hedensted
6. juni 2008

Herning
Ikast-Brande
4. juni 2009

Lemvig
6. september
2009