Fredensborg Slotshave
Fredensborg Slots Reserverede Have

 

Fredensborg Slotshave anlagt 1720 - 1770. Danmarks største og bedst bevarede barokhave.

 

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

 

Printervenlig version

Den Reserverede Have i Fredensborg Slotshave er kongehusets helt private fristed. Haven indeholder en prydhave, et gartneri med urtehave og orangeri. Prydhaven indeholder i dag stadig smukke og bevaringsværdige elementer fra den oprindelige franske barokhave fra 1700 tallet.
Det danske kongehus har altid været levende interesseret i havekunst. Bare nævne Hendes Majestæt Dronning Ingrid der har videreført denne tradition. Dronning Ingrid har anlagt Den Reserverede Have i Fredensborg med stor respekt for de historiske elementer, samt hendes pragtfulde have i Gråsten.

 

Den franske barokhave anlagt i årene 1720 - 1770. Marmorhaven bl.a. tegnet af den franske havearkitekt N. H. Jardin i 1763 - 65.

 

 

I midten af 1800 tallet blev haven delvist omlagt i engelsk romantisk stil, hvor størsteparten af barokkens karakteristiske alle' system blev ændret til et net af slyngede stier. Slots og Ejendomsstyrelsen har i 1990'erne genskabt det oprindelige system af barokhaven.

Gartneriet med urtehaven og orangeriet der dagligt leverer de friske råvarer til den kongelige husholdning fik ved Hendes Majestæt Dronning Margrethes aktive medvirken i 1995 opført et nyt og moderne orangeri, samtidig med at prydhaven blev omlagt efter planer fra 1700 tallet.

 

Urtehaven leverer dagligt de friske grøntsager til den kongelige husholdning.

Således er det nu muligt på Fredensborg Slot at bevare og videreføre de kulturhistoriske traditioner omkring et fungerende herskabsgartneri.

Ved Hendes Majestæt Dronning Margrethes aktive medvirken lykkedes det i 1995, at få opført et nyt og moderne orangeri.

 

 

Orangeriet bruges også til vinteropbevaring af eksotiske baljeplanter med orangetræer, myrter og laurbær-træer.