KONGELIGT BRYLLUP
Århundredets bryllup
Kronprins Frederik – frk. Mary Elizabeth Donaldson

 

Det kongelige brudepar blev 12. maj 2004 hyldet fra de mange tusinde fremmødte på Rådhuspladsen i København.
Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen modtog kronprins Frederik og frk. Mary til en reception på Rådhuset.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Et kongeligt bryllup består af et stort og omfattende program der kræver planlægning ned til mindste detalje.
Mange dage med aktivitet og fest for det kongelig brudepar, mange officielle middage og receptioner.
Begivenhederne kræver meget stor sikkerhed, der styres med masser af politi, der tjekker områderne med bombehunde, samt flere tusinde pressefolk fra hele verden der utålmodigt sloges og nærmest stod på nakken af hinanden, for at få de bedste pladser i de forskellige presse-pools.
Bryllupsfestlighederne blev indledt onsdag den 5. maj 2004 med forsvarets helt store parade på Langeliniekajen i København. En flot militærparade til ære for det kongelige brudepar, hvor hele den danske hær var repræsenteret til vands, til lands og i luften.
Fredag aften den 7. maj 2004 var Kronprinsparret på den igen, de overværede den royale rockkoncert i parken, ”Rock’n Royal”. Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldson havde de bedste pladser, på første række, foran scenen, til et brag af et show med danske og internationale musiknavne. Overskuddet fra koncerten gik ubeskåret til Red Barnet som kronprins Frederik er protektor for.
Lørdag aften, den 8. maj, bød den australske generalguvernør, Michael Jeffery, til middag på Store Kro, midt i Slotsgade, i Fredensborg. Til middagen var hele Mary Donaldsons nærmeste familie og hele den danske kongefamilie samlet, blandt gæsterne var Marys to søstre og bror. Den australske mesterkok, Luke Mangan var fløjet til Danmark for at udøve sine gastronomiske evner. Der blev på kroen serveret forskellige australske fiskespecialiteter og vine fra samtlige australske delstater.

 

Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen modtog onsdag den 12. maj, kronprins Frederik og Mary Elizabeth Donaldson til en reception på Københavns Rådhus.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Dronning Margrethe, prins Henrik, Marys Far, John Donaldson og stedmor, Susan Donaldson var også budt med til receptionen, i festsalen, på Rådhuset.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Søndag 9. maj gjaldt så afviklingen af en landskamp mellem Danmark og Australien i kongelig match race i Københavns havn. Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldson dystede mod hinanden i hver sin båd. Kronprinsen dannede makkerpar med sejler Jesper Bank fra Danmark og Mary var i båd med John Bertrand fra Australien.
De mødtes over tre sejladser i anledningen af det forestående bryllup. Det blev med sejr til den australske båd, John Bertrands besætning, med Mary Donaldson ombord.
Torsdag 6, mandag 10. og tirsdag 11. maj var der modtagelse af deputationer på Amalienborg hvor myndigheder, organisationer, foreninger, korps, selskaber med flere, der ønskede at overbringe det kommende brudepar gratulationer eller gaver personligt, kunne ved aftalte forhold, fremmøde med en eller flere repræsentanter.
Deputationerne blev modtaget i audiens på Amalienborg i Kong Christian VIII’s Palæ. Torsdag den 13. og fredag den 14. maj blev der så fremlagt gratulationslister til folket i Det Gule Palæ i Amaliegade i anledning af brylluppet.
Tirsdag aften, den 11. maj, fejrede det officielle Danmark, det kommende brudepar på Christiansborg.
Godt trehundrede og halvtreds indbudte gæster spiste festmiddag sammen med de kongelige i Riddersalen på Christiansborg. Alle de danske ministre med ledsagere var samlet i Riddersalen, der blev budt på en fire retters menu.

 

Københavns Rådhus onsdag den 12. maj 2004.
Kongefamilien kom samlet ud på Rådhusets balkon
og modtog folkets hyldest fra Rådhuspladsen.

Københavns Rådhus var i dagens anledning smukt pyntet med Dannebrog.

Københavns kommunalbestyrelse, med Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen i spidsen, modtog onsdag den 12. maj klokken tolv middag kronprins Frederik og Mary til en reception på Københavns Rådhus.
Mange mennesker havde taget opstilling på Rådhuspladsen for at få et glimt af det nye kongelige brudepar. Det var i Rådhusets smukke festsal, med balkon ud mod Rådhuspladsen, modtagelsen og receptionen fandt sted. Det vældige rum var dækket med borde pyntet med blomster og byens sølvtøj. Menuen til receptionen og modtagelsen bestod af mange forskellige små retter der havde både dansk og australsk islæt. Mary Donaldson fik også smagt de berømte rådhuspandekager. Jens Kramer Mikkelsen bød kronprinsparret velkommen.

Marys far, professor John Donaldson og Marys stedmor, Susan Donaldson, forlod Københavns Rådhus i en af kronebilerne, krone 229.

Mange af børnene fra Københavns institutioner var i dagens anledning udklædt som små prinser og prinsesser, de stod klar på Rådhuspladsen til at modtage kronprins Frederik og Mary Donaldson ude på Rådhusets balkon.
Udover de kongelige gæster var Borgerrepræsentations medlemmer, de syv forvaltningers direktioner og kommunens samarbejdspartnere med flere, alle med ledsagere, budt med til receptionen. Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldson kom ud på Rådhusets balkon og modtog folkets hyldest.

Torsdag formiddag, dagen før vielsen i Domkirken, besøgte kronprins Frederik og frk. Mary Donaldson Christiansborg, de fik i Landstingssalen overrakt Folketingets gave.

Torsdag formiddag, dagen før århundredets bryllupsdag, blev det kongelige brudepar officielt modtaget ved en reception på Christiansborg. I Folketinget, i Landstingssalen på Christiansborg modtog Folketingets formand Christian Mejdahl (V) kronprins Frederik og frk. Mary Donaldson. Han overrakte brudeparret Folketingets gave.
Alle de folkevalgte, et hundrede og nioghalvfjerds medlemmer i Folketinget, var med ved receptionen.
Om aftenen gjaldt det så afviklingen af den store festforestilling for de kongelige og indbudte gæster i Det Kongelige Teater. I teatret var der mange kronede hoveder fra hele Europa, embedsmænd og mange andre prominente personer fra hele Danmark. Regentparret var officielt vært for godt elleve hundrede gæster i Det Kongelige Teater. Det Kongelige Teater havde selv sammensat aftenens program, som samtidig var teatrets gave til brudeparret.

           

Mary måtte sande, at de store hatte flyver. Hun oplevede ved Christiansborg at hatten blæste af hovedet. Det tog Mary med et smil.

Prinsesse Alexandra blev ved ankomsten til receptionen i Folketinget på Christiansborg modtaget af Folketingets formand på trappen.

De fjorten amter i Danmark præsenterede sig med musik, med hver sin bygarde der optrådte i København, ved bryllupsfestlighederne fredag den 14. maj. Landsgardeforeningen LGF havde organiseret det hele med de mange musikkorps deltagelse så hele landet, alle amter, var repræsenteret. Fra Ringkøbing Amt, fra Vestjylland, deltog Ringkøbing Garden ved festlighederne og repræsenterede dermed amtet fra Midt- og Vestjylland.
Onsdag den 12. maj deltog yderligere fem bygarder fra Sjælland på Rådhuspladsen i København, ved receptionen og modtagelsen af kronprins Frederik og frk. Mary Donaldson på Københavns Rådhus. Den Tasmanske garde Derwent Valley Concert Band gæstede, i anledningen af brylluppet, Danmark og deltog sammen med de danske korps begge dage. Grev Ingolf er i dag protektor for Landsgarderforeningen.
Regentparret og kronprinsparret rejser sammen, ombord på Kongeskibet Dannebrog til Grønland på officielt besøg fra den 19. til den 30. juni 2004. Fredag 23. juli klokken 10.00 ankommer Dannebrog officielt til Åbenrå i forbindelse med Regentparrets ophold på Graasten Slot.
Kronprinsparret vil sidst i juli måned foretage en del af deres bryllupsrejse, deres andet sommertogt, ombord på Kongeskibet Dannebrog, besøge fire danske byer, henholdsvis i Jylland og på Fyn, fra mandag den 26. til torsdag den 29. juli. Mange, mange, tusinde fremmødte vil i den anledning helt sikkert møde op og lykønske, det kongelige brudepar på kajen, når Kongeskibet Dannebrog lægger til.
Sommertogtet med de nygiftede ombord, der starter mandag den 26. juli, stævner Dannebrog først ind i havnen til Århus, dagen efter, tirsdag den 27. juli, besøges Aalborg, onsdag 28. juli gælder så Odense på Fyn, og sidst at afslutte togtet med Kongeskibet torsdag den 29. juli i Sønderborg.

           

Der var i anledning af det kongelige bryllup pyntet op med blomster overalt i København. Det Kongelige Teater havde pyntet op over indgangen.

Kronprins Frederik og Mary Donaldson traf hinanden for fire år siden, ved OL i Sydney.
Regentparret besøger august 2004 OL i Athen.

Der er et unikt Flora Danica stel under udvikling, der er en Folkegave til det kongelige brudepar. Det originale Flora Danica stel er blevet suppleret med nye dele, som bærer kronprinseparrets monogram, monogrammet er for nylig tegnet af dronningen. Bryllupsgaven er udviklet i samarbejde med Royal Copenhagen/Den Kongelige Porcelænsfabrik der har eksisteret siden 1775, med de tre blå bølger, der er fabrikkens varemærke og kendt verden rundt. Bølgerne symboliserer Øresund, Lille Bælt og Store Bælt. Udviklingen af det unikke service er i fuld gang men blev ikke færdigt til dagen på grund af det meget store kunsthåndværksmæssige håndarbejde.
Folkegavens Flora Danica stel blev dog onsdag den 12. maj præsenteret for brudeparret i Tivoli, i København.
Folkegavens musikalske indslag, sangeren og sangskriveren Erann DD havde komponeret og indspillet en velkomst til den kommende kronprinsesse, Mary Donaldson. En gave i kærlighedens navn, ”When You Hold Me”. Erann DD og hans pladeselskab Sony Musik A/S har givet afkald på overskuddet fra salget af singlen til velgørende formål.
Salget af gaven til kronprinseparret og til folket startede mandag den 19. april 2004.
Overskuddet herfra går ubeskåret igen til Red Barnet.
Sidst der blev indsamlet en folkegave var i 1995, bryllupsgave til prins Joachim og prinsesse Alexandra, penge til istandsættelse af Schackenborg Slot i Sønderjylland. Prins Joachim og prinsesse Alexandra blev 18. november 1995 viet i Frederiksborg Slotskirke, hvor kronprins Frederik var forlover for sin bror.
Danmarks Nationalbank har i anledning af brylluppet slået to nye Erindringsmønter, præget med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Mønterne udkom fire dag før brylluppet, mandag den 10. maj, en 20 krone præget i 1.2 millioner eksemplarer og en 200 krone, der er 38 millimeter i diameter, præget i finsølv i 125.000 eksemplarer. Bryllupsportrættet var udformet af billedhugger, Karin Lorentzen, der er bosiddende i København.

Karin er en Struer pige, datter af Emilie og Jens Erik Rasmussen fra Struer.

To dage før brylluppet vekslede dronningen et par ord med sin kommende svigerdatter, på Københavns Rådhus.
Foto: Henrik Hildebrandt.