Amalienborg

 

Kong Frederik IX og dronning Ingrids palæ.
Palæet kendes på uret over balkonen.

 

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

 

Printervenlig version

Amalienborg er kongefamiliens residens i vinterhalvåret. Amalienborg Plads omkring Saly's rytterstatue af Kong Frederik V, omkranses af fire næsten ens palæer fra 1750'erne. Et hovedværk i dansk bygningskunst og noget af den fornemste rokokoarkitektur i landet. Amalienborgs grundlægger var Kong Frederik V.
De fire palæer anvendes i dag kun af kongefamilien. Christian VII's palæ mellem Frederiksgade og kolonnaden anvendes til officielle fester, nytårskur samt gæstebolig for hoffets gæster. Christian VII's palæ blev igen indviet i 1996 efter en gennemgribende restaurering, som siden blev belønnet med en Europa Nostra-medalje. Palæet er i juli og oktober måned normalt åbent for rundvisninger.
Venstre for Christian VII's palæ er regentparrets palæ, dronning Margrethe og prins Henriks helt private bolig.
Overfor regentparret boede dronning Ingrid, det tidligere kongepar, kong Frederik IX og dronning Ingrid. Ingrids palæ kendes på uret over balkonen. Det eneste af de fire ens palæer, der er udstyret med et ur. Det palæ skal igennem en total restaurering til det kommende kongepar, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.
Det sidste palæ overfor gæste- og repræsentationspalæet, også Christian VII's palæ, var Christian VIII's palæ.
Palæet danner rammen om Amalienborg museet, som er en fortsættelse af De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg Slot. Museet fortæller det Glücksborgske Kongehus' historie og er åbent for publikum.
Palæet er samtidig vor kommende konge, kronprins Frederiks beboelse. Privaten er ikke åbent.

 

 

Gæstepalæet, Christian VII's palæ blev igen indviet i 1996 efter en gennemgribende restaurering.
Diagonalt overfor boede dronning Ingrid og tidligere kong Frederik IX, det palæ med uret over balkonen.