66 år
Hendes Majestæt
Dronning Margrethe

 

Den lille prins Christian tiltrak sig mest opmærksomhed ved Dronningens fødselsdag, 16. april 2006. Det var Christians første balkonscene og første fremvisning siden dåben, 21. januar.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Folk velfartede, påskedag, søndag den 16. april 2006 til Marselisborg Slot i Århus.
Dronning Margrethe fejrede sin 66 års fødselsdag og påsken i Århus. Publikum fik umiddelbart efter vagtskiftet, klokken tolv, adgang til at følge efter Den Kongelige Livgardes Musikkorps ind i parken, op foran slottet, hvor kongefamilien kom ud på slottets terrasse. Mange tusinde havde taget opstilling efter Livgarden, for at ønske Margrethe tillykke med fødselsdagen.
Da omkring godt 10.000 havde fundet frem til Marselisborg Slot, gik porten til parken op, allerede før vagtskiftet, så folk kunne være på plads, inden fødselaren kom ud på verandaen.

 

Marselisborg Slot i Århus er kongehusets helt private fristed og sjældent åbent for offentligheden. 16. april 2006 var anden gang folk fik adgang i haven.

Dronningen kom frem lidt over tolv, middag, og modtog folkets hyldest på verandaen.

Lidt over tolv skete det så, de kongelige kom ud på terrassen. Først dronning Margrethe, efterfulgt af prinsgemal Henrik, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary med lille prins Christian på armen. For en gang skyld var det ikke Mary der tiltrak sig mest opmærksomhed, men den lille tronarving, prins Christian. Det var prins Christians første balkonscene og første gang, han blev fremvist siden barnedåben i Christiansborg Slotskirke, 21. januar 2006. Det var kongehusets lille øjesten, alle ventede på at se. Han er nu et halvt år gammel.
Prins Joachim og de to små prinser, Nikolai og Felix var, trods anledningen, ikke tilstede.

 

Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede kongesangen. Livgarden var iklædt, den røde våbenjakke i anledningen af dronningens fødselsdag.

Dronning Margrethe udråbte et nifoldigt leve for Danmark. Publikum sang en fødselsdagssang.
Århus pigegarde spillede for fødselaren i slottets have.

Margrethe udråbte et nifoldigt leve for Danmark og Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede Kongesangen.
Da dronningen ikke opholdt sig på Amalienborg, men på Marselisborg Slot i århus, var der derfor ingen vagtparade med musik på Amalienborg Slotsplads denne gang. Der fandt kun en almindelig Palæ vagt sted i København.
Dronningen opholder sig altid på Marselisborg Slot i påsken. 16. april 2003 fejrede dronning Margrethe også sin fødselsdag i Århus, hvor folket fik adgang foran slottet. Den gang var også, den nu fraskilte, prinsesse Alexandra med på verandaen. Prins Nikolai og prins Felix var i påsken hos deres mor, prinsesse Alexandra, og var derfor ikke til fødselsdag hos farmor.

                   

Dronningen viste stolt den kommende tronarving prins Christian Valdemar Henri John frem.

De stolte, nybagte, forældre Frederik og Mary. Frederik og Marys søn er nu et halvt år gammel.

Efter en halv time med både Livgarden og Århus pigegarde, gik betjentene rundt og fortalte de nærmeststående, at parken lukker nu. Kongefamilien fik slottets have for sig selv.
I anledningen af dronningens fødselsdag, var der fremlagt gratulationslister i Det Gule Palæ ved Amalienborg Slot til folket, der ønskede at gratulere med dagen, i tidsrummet kl. 09.00 - 14.00.

Dronning Margrethe med sit tredje barnebarn, prins Christian.
Mange tusinde valfartede til Marselisborg Slot i Århus, for at se Danmarks kommende konge.

Regentparret kommer til Vestjylland 4. og 5. september. Den 4. september sejler de med Kongeskibet Dannebrog til Struer i anledningen af Struer Havns 150 års jubilæum. 5. september besøger dronning Margrethe og prinsgemal Henrik Hvide Sande. Byen har 75 års jubilæum.
12. oktober har Hvide Sande royalt besøg igen. Kronprinsesse Mary har takket ja, til at deltage i den officielle åbning af Anker Fjord Hospice.

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
63 årsdag
2003
Margrethes
65 årsdag
2005
Margrethes
68 årsdag
2008
Margrethes
70 årsdag
2008
Margrethes
75 årsdag
2015
Margrethes
76 årsdag
2016
Margrethes
77 årsdag
2017
Margrethes
79 årsdag
2019
Margrethes
82 årsdag
2022
Margrethes
83 årsdag
2023